Większość tradycyjnych polskich wypieków nie wymaga szczególnych umiejętności, a pokusić się o ich przygotowanie może nawet osoba, która dopiero stawia w kuchni swoje pierwsze kroki. Są to klasyczne przepisy, które powinien znać i choć raz w życiu spróbować każdy z nas. Niestety, przy coraz popularniejszej diecie wegańskiej, niektóre spośród nich (a być może nawet większość) będą w sprzeczności ze stosowanym jadłospisem. Jak możemy poradzić sobie z tym problemem?
Wegańskie alternatywy dla produktów podstawowych
Przy produkcji ciast i różnej maści wypieków słodkich bardzo często nie zdajemy sobie sprawy, ile produktów pochodzenia odzwierzęcego mieszamy podczas ich kreacji. Najpierw zazwyczaj konieczne będzie dodanie jaj i mleka, często masła oraz innych dodatków pochodzenia zwierzęcego. Zależnie od tego, którego składnika nie chcemy lub nie możemy zastosować, alternatywą będą: dla mleka – wszelkiej maści wegańskie zamienniki, produkowane z soi, owsu czy grochu, dla masła jego wegański odpowiednik, na który przepisy możemy znaleźć w internecie, a jeżeli nie czujemy się na siłach aby go od początku wytworzyć, to który możemy nabyć w sklepach z ekologiczną żywnością. Największą ilość odpowiedników mogą poszczycić się jaja. W słodkich wypiekach zastąpią je banan, mus jabłkowy, siemię lniane, awokado, dynia, tarta marchewka czy nawet tofu. To oczywiście tylko niektóre z dostępnych, a decyzja o zastosowaniu jednego z nich powinna być oparta na doświadczeniu oraz typie realizowanego przepisu. Nie bójmy się eksperymentować. Nikt jeszcze nigdy nie zdobył praktycznego doświadczenia bez eksperymentowania, ale jeśli nie czujecie się na siłach, to temat jest jest bardzo obszernie opisany w wielu źródłach.
Wegańskie odpowiedniki – olbrzymi wybór i różnorodność
Nikt z nas nie wyobraża sobie sałatki jarzynowej bez majonezu prawda? Podobnie jak tortu bez śmietany, sernika bez twarogu, czy tradycyjnych kotletów mielonych bez mięsa. Co jednak uczynić jeśli ze względów światopoglądowych lub zwykłej alergii nie możemy już ich używać? Obecnie dostępne jest całe spektrum alternatyw, produkowanych wyłącznie w oparciu o składniki warzywne i roślinne. Wybór jest naprawdę olbrzymi, podobnie jak ma to miejsce w przypadku jaj. Cała masa producentów tylko czeka, abyśmy wybrali ich najwyższej jakości produkty, abyśmy docenili ich skład, jakość produktu czy sposób jego przygotowania. Coraz powszechniejsze produkty te stają się również w zwykłych sklepach osiedlowych, a przestają być zastrzeżone wyłącznie dla specjalizujących się w ekologicznej i wegańskiej żywności.
Czy możliwe jest przygotowanie klasycznych potraw bez użycia produktów pochodzenia zwierzęcego?
Odpowiedź na to pytanie jest więcej niż oczywista. Nie istnieją inne przeciwwskazania do przygotowania takich dań, jak tylko nasza kreatywność oraz wolny czas. Korzystając z obfitości wysokiej jakości zamienników produktów pochodzenia zwierzęcego, możemy przygotować nie tylko przepisy stworzone typowo z użyciem tych składników, ale również klasyczne potrawy kuchni polskiej, stosując szereg bardzo prostych do nauki reguł. Przeliczniki, reguły co smakuje najlepiej, sposób przyprawienia czy wreszcie konsystencja dania może początkowo sprawiać pewne problemy, ale jeśli nie poddamy się na starcie, to czeka nas wielki sukces i nie będziemy skazani wyłącznie na sklepowe propozycje gotowych do podgrzania dań, które nie mogą się równać z przygotowanymi w domu, a których wybór i tak jest dużo mniejszy. Nie bójmy się próbować i przełamywać swoich uprzedzeń.
0 komentarzy