Na wielkanocnym stole powinny znaleźć się ciasta: baba drożdżowa, babka ucierana, mazurek, tort, piernik i drobne ciasteczka takie jak amoniaczki, orzeszki, grzybki, ciastka kręcone przez maszynkę, Alberty oraz cukiereczki  ręcznie robione np. ziemniaczki.

Tradycyjny mazurek

Mazurki to typowo polskie przysmaki. Ozdabia się nimi wielkanocne stoły. Choć nazwa kojarzy się jednoznacznie z tańcem ludowym i hymnem narodowym to pierwsze przepisy pochodziły z terenów Imperium Osmańskiego, z którym Rzeczpospolita niegdyś graniczyła.

Mazurki sporządza się  z różnych rodzajów ciast (kruchego, biszkoptowego, makaronikowego, marcepanowego) i przekłada masami, marmoladą lub kremem. Powierzchnie mazurków dekoruje się lukrem i ozdabia owocami lub bakaliami. Mazurki wypieka się w różnych formach i stąd mogą mieć kształt okrągły, prostokątny, kwadratowy czy owalny. W dawnych czasach na stole Wielkanocnym ustawiano obok baranka z cukru kilka rodzajów mazurków.

Mazurek wielkanocny
Silar, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Tradycyjny mazurek często nosi nazwę od składnika, który dominuje i nadaje mu smak np. mazurek makowy, mazurek orzechowy, mazurek czekoladowy, mazurek migdałowy, mazurek cytrynowy lub od rodzaju ciasta z, którego jest zrobiony np. mazurek kruchy, mazurek piaskowy, mazurek drożdżowy,  mazurek makaronikowy, mazurek na waflu. Podam przykładowe przepisy.

Tradycyjny mazurek kruchy: 2 szklanki mąki krupczatki, 2/3 kostki margaryny, 1 szklanka cukru pudru, 2 żółtka, 2 łyżki śmietany, 30 dag powideł morelowych lub dżemu pomarańczowego  lub wiśniowego, skórka pomarańczowa, cukier waniliowy, białko do smarowania.

Z mąki, margaryny, cukru,  żółtek i śmietany zagnieść ciasto kruche. Schłodzić. Ciasto podzielić na 2 części : jedną rozwałkować i wyłożyć na blasze drugą zostawić na wałeczek. Ciasto podpiec. Na podpieczone rozsmarować powidła morelowe lub dżem pomarańczowy , posypać skórką pomarańczową lub rodzynkami . Na wierzchu ułożyć kratkę z wałeczków zrobionych z pozostałego ciasta. Posmarować białkiem i upiec.

Mazurek piaskowy

20 dag masła, 1 szklanka cukru pudru, 4 jaja, 1 szklanka mąki ziemniaczanej, cukier waniliowy.

Polewa: ¾ szklanki cukru, ¼ szklanki wody, ¼ łyżeczki octu, olejek zapachowy. Do przybrania: połówki obranych migdałów, skórka pomarańczowa, rodzynki lub wiśnie kandyzowane.

Utrzeć masło, cukier i żółtka. Dodać mąkę , pianę z białek i aromat. Wyłożyć ciasto do formy i upiec. Przygotować polewę. Do rondelka wsypać cukier, wlać wodę i ocet i ugotować syrop do ,,nitki”. Schłodzić. Ucierać lukier aż zbieleje. Utartą polewę  przyprawić olejkiem zapachowym. Ostudzony mazurek pokryć równomiernie polewą i przybrać bakaliami.

Mazurek drożdżowy

25 dag mąki, pół szklanki mleka, 8 dag masła, 20 dag cukru 4 jaja, 3 dag drożdży, 10 dag migdałów, 10 dag rodzynków. Z mąki, mleka, żółtek, masła, połowy cukru i drożdży zrobić ciasto drożdżowe. Po wyrośnięciu wyłożyć ciasto warstwą o grubości 1 cm formę. Posmarować białkiem, nakłuć widelcem i w te otwory włożyć rodzynki i upiec. Sparzone migdały zemleć i połączyć z pianą z 4 białek i 10 dag cukru. Pianę rozłożyć na upieczonym cieście i wstawić do piekarnika i zapiec.

Mazurek makaronikowy

25 dag migdałów, 1 szklanka cukru, 5 białek, 1 laska wanilii, wafle, 15dag czekolady, ¼ szklanki słodkiej śmietanki. Obrane migdały zemleć. Z białek i cukru ubić sztywna pianę. Dodać migdały i wanilię. Gotową masę rozsmarować na waflach ułożonych w blaszkach. Wstawić do lekko nagrzanego piekarnika i upiec. Zagrzać śmietankę i rozpuścić w niej czekoladę. Upieczone mazurki i przestudzone polać czekoladą.

Mazurek na waflu

Może być orzechowy lub migdałowy , oba tak samo się robi i z tych samych składników.

Skład: 4 białka, 3 łyżki mąki, 1 łyżka oleju, 30-35 dag orzechów lub migdałów, 1 szklanka cukru, skórka pomarańczowa, 2 wafle.

Orzechy zrumienić w piekarniku i drobno posiekać lub sparzone migdały zemleć. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę i połączyć z orzechami lub migdałami. Gotową masą posmarować wafle ułożone w blaszce i upiec. Po ostudzeniu pokroić w romby.

Mazurek kajmakowy

Skład: 3 szklanki mleka, 3 szklanki cukru, 15 dag orzechów lub migdałów, 20 dag masła, laska wanilii, 4 wafle kwadratowe.

Mleko zagotować z laską wanilii, dodać cukier i gotować na małym ogniu aż się zrobi kajmak.

Gdy masa zgęstnieje i zaczyna zmieniać barwę, wylać kilka kropli na zwilżony talerz, jeżeli zastyga zachowując kształt, należy zdjąć z ognia. Masło utrzeć na pianę i dodawać po trochę masę kajmakową ciągle ucierając. Wymieszać z orzechami. Gotową , jeszcze ciepłą masę rozsmarować na dwóch waflach, przykryć pozostałymi. Lekko obciążyć i pozostawić do ostygnięcia. Następnego dnia można mazurek oblać polewą czekoladową lub kajmakiem.

Mazurek makowy

Może być robiony na dwa sposoby: z suchego maku lub maku sparzonego i zmielonego.

Mazurek z suchego maku

Skład: 10 białek, 1 szklanka cukru, pół kostki margaryny, 1 szklanka mąki, 1 szklanka maku, 1 łyżeczka  proszku do pieczenia, olejek migdałowy.

Masa do przełożenia: kostka masła, 2 szklanki mleka, 3 łyżki mąki krupczatki, 8 łyżek wiórków kokosowych, 2 żółtka, 1 szklanka cukru pudru.

Białka ubić z cukrem. Wymieszać z dodawanymi po trochu: rozpuszczoną i ostudzoną margaryną, mąką zmieszaną z proszkiem do pieczenia i suchym makiem. Piec w temperaturze 160 stopni 30-40 minut. Do 1 szklanki mleka dodać wiórki kokosowe, mąkę i wymieszać. Drugą zagotować i wlać do mleka z wiórkami i mąką. Ogrzewać, aż masa zgęstnieje. Oziębić.  Masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Porcjami dodawać masę kokosową aż uzyska jednolitą konsystencję. Wystudzone ciasto makowe przekroić na 2 części i przełożyć masą kokosową . Wierzch dowolnie ozdobić.

Mazurek ze sparzonego maku

Skład: 25 dag mąki, 30 dag maku, 25 dag masła, 25 dag cukru pudru, 4 dag cukru kryształu, 10 dag migdałów, 2 jaja, olejek migdałowy.

Mak sparzyć i przekręcić przez maszynkę. Migdały sparzyć, obrać ze skórki i posiekać. Masło utrzeć z cukrem pudrem, połączyć z jajami, przesianą mąką, makiem i aromatem. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy, posmarować białkiem, posypać migdałami i cukrem kryształem. Upiec.

Mazurek orzechowy

Skład: 30 dag orzechów, 30 dag cukru, 12 dag mąki, 12 dag masła, 3 jaja, aromat do ciast, wafle lub biszkopciki.

Orzechy zemleć pozostawiając część do dekoracji. Masło utrzeć z cukrem dodając kolejno żółtka, połączyć z mąką i orzechami oraz ubitą pianą z białek. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej waflem lub biszkopcikami formy. Ułożyć orzechy i upiec.

Mazurek orzechowy
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, CC BY 3.0 PL, via Wikimedia Commons

Mazurek kawowy

Skład; 10 białek, 25 dag cukru pudru, 25 dag orzechów laskowych

Lukier kawowy: 1 szklanka cukru pudru, 3 łyżeczki mleka, 1 łyżka roztopionego masła, 2 łyżeczki ekstraktu kawy.

Białka ubić z cukrem, wymieszać ze zmielonymi orzechami. Wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem formy i oprószonej mąka upiec. Przygotować lukier. Utrzeć cukier z gorącym mlekiem, roztopionym masłem i kawą. Wystudzony mazurek  pokryć cienką warstwą lukru.

Mazurek pomarańczowy

Skład:  2 szklanki mąki krupczatki, 2/3 kostki margaryny, 1 szklanka cukru pudru, 2 żółtka, 2 łyżki śmietany, jajo do posmarowania, galaretka pomarańczowa, 2 pomarańcze, 10 dag suszonej żurawiny, 10 dag migdałów.

Mąkę posiekać z margaryną, dodać cukier, żółtka, śmietanę, skórkę otartą z pomarańczy i zagnieść ciasto. Schłodzone ciasto rozwałkować do grubości ¾ cm i ułożyć na blasze , nakładając ozdobny rant wokół brzegów z pozostałego ciasta. Na rancie wycisnąć ozdobne wzory. I posmarować jajem.  Wstawić do gorącego piekarnika i upiec. Przygotować galaretkę pomarańczową. Pomarańczę  pokroić w małe cząstki. Na wystudzonym mazurku ułożyć cząstki pomarańczy, posypać żurawinami i zalać stygnącą galaretką.

Mazurek morelowy

Skład: 2 szklanki mąki krupczatki, 2/3 kostki margaryny, 2/3 szklanki cukru pudru, skórka otarta z cytryny, 2 żółtka , 2 łyżki śmietany, 2 białka i pół szklanki cukru kryształu, powidła morelowe, 10 dag suszonych moreli, 10 dag posiekanych orzechów.

Mąkę, margarynę i cukier puder posiekać nożem.  Dodać skórkę z cytryny, śmietanę  i żółtka. Zagnieść ciasto.  Schłodzić. Ciasto podzielić na 2 części: 2/3 rozwałkować i ułożyć na blasze a z 1/3 zrobić wałeczek wokół ciasta, posmarować białkiem i podpiec. Na podpieczony spód nałożyć powidła morelowe, posypać suszonymi morelami i orzechami. Na wierzch położyć pianę ubitą z 2 białek i pół szklanki cukru. Wstawić do piekarnika i upiec w niskiej temperaturze.

Mazurek bakaliowy

Skład: 50 dag bakalii ( figi, rodzynki, daktyle, skórka pomarańczowa, orzechy, migdały, suszone morele, suszone śliwki), 6 łyżek mąki ziemniaczanej, 6 jaj, 6 łyżek cukru pudru, 1 laska wanilii.

Posiekane bakalie wymieszać z łyżką mąki ziemniaczanej. Żółtka utrzeć z cukrem, ubić pianę z białek. Do żółtek dodać bakalie, pianę, resztę maki i lekko wymieszać. Na blachę , wysmarowaną margaryną i wysypaną mąką rozłożyć cienką warstwę masy i upiec. Po wystudzeniu pokroić radełkiem w wąskie ciasteczka..

Mazurek czekoladowy

Skład: 20 dag czekolady, 25 dag cukru pudru, 25 dag migdałów, 2 jaja, 2 dag maki 5 dag posiekanych orzechów, 6 białek, olejek waniliowy, wafle, lukier.

Posiekane migdały i orzechy utrzeć z jajkami, startą czekoladą, olejkiem i cukrem. Połączyć z pianą ubitą  z białek i mąką. Ciasto przełożyć do wyłożonej waflami formy, wyrównać powierzchnie i upiec. Po wystudzeniu polukrować.

Mazurek
Silar, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Mazurek cytrynowy

Skład: 10 dag mąki ziemniaczanej, 20 dag cukru pudru, 3 cytryny.

Cytryny umyć i zetrzeć wierzchnią warstwę skórki.  Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, startą skórką cytrynową i sokiem z cytryn. Dodać mąkę i pianę z białek. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy i upiec. Po ostudzeniu polukrować

Kategorie: Ciasta

0 komentarzy

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

49 − = 46