Obecnie w cukierniach i sklepach jest mnóstwo różnego rodzaju serników. Wiele z nich to ciasta oparte na nowoczesnej recepturze. Często celem jej stworzenia jest wyrób tani i o długim terminie przydatności do spożycia. Ale bardziej smaczny jest sernik tradycyjny.

Co to znaczy tradycyjny sernik. To taki, jaki robiły nasze babcie i starsze pokolenia kiedy nie było takich wynalazków jak ser mielony na sernik w wiaderku plastikowym. Ser był świeżo zrobiony na wsi przez gospodynie i kupiony bezpośrednio od producenta lub na targu. Obecnie też możemy kupić prawie w każdym sklepie ser biały twarogowy tłusty i świeży. Najlepszy jest taki, który jest zarejstrowany jako tradycyjny. I taki należy użyć do sernika tradycyjnego.

Sernik tradycyjny
Sernik z polewą bez spodu

Smak ciasta zależy w dużej mierze od jakości użytego sera oraz od proporcji użytych pozostałych składników.

Sernik tradycyjny był pieczony na kruchym spodzie lub bez kruchego spodu. Kruchy spód wykonujemy według przepisu na ciasta kruche, wykładamy na blaszkę i podpiekamy. Na podpieczony wykładamy masę serową i wkładamy jeszcze raz do piekarnika. Masa serowa różni się w poszczególnych rejonach kraju.

Zawsze masa serowa zawiera zmielony ser tłusty, margarynę lub masło, jaja, cukier puder, olejek zapachowy. Może zawierać mąkę ziemniaczaną lub budyń, lub kaszę manną dla sklejenia i lepszego połączenia składników albo ziemniaki ugotowane, które pozwalają na zachowanie wilgotności ciasta przez dłuższy czas. Serniki często zawierają rodzynki lub skórkę pomarańczową. Wypiekane są blaszkach prostokątnych lub okrągłych.

Przepis na sernik tradycyjny

Podaję uniwersalny przepis na sernik tradycyjny bez kruchego spodu:

  • 1kg sera białego tłustego
  • 25 dag margaryny lub masła
  • 30 dag cukru pudru
  • 10 jaj
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej i 1 łyżka maki pszennej
  • 1 ugotowany i zmielony ziemniak średniej wielkości
  • 20 dag rodzynków zmieszanych ze skórką pomarańczową
  • olejek pomarańczowy.

Jeżeli chcemy aby sernik tradycyjny był mniej kaloryczny możemy zmniejszyć ilość masła do 20 dag ,  cukru do 20 dag, bakalii do 10 dag. Ilość jaj wpływa na puszystość sernika. Przy 10 jajach będzie bardzo puszysty, ale możemy użyć 8 sztuk i też wyjdzie dobry sernik. Ciasto możemy polać czekoladą lub lukrem. Ja preferuję wersję nie polaną niczym.

Sernik jest bardzo zdrowym ciastem, szczególnie wtedy , gdy wykonamy go własnoręcznie i bez polewy.


0 Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

+ 61 = 64