Pieczywo oraz produkty cukiernicze bardzo chętnie spożywane są przez Polaków. Niegdyś jedynie piekarnie oraz cukiernie oferowały tradycyjne wypieki, dziś zaś można je kupić w niemal każdym markecie czy w ogóle w sklepie spożywczym. Nie trzeba jednak posiadać wyrafinowanych kubków smakowych, aby już po pierwszym kęsie zauważyć różnicę pomiędzy wypiekami tradycyjnymi, a przemysłowymi. Dlaczego warto wybierać te pierwsze?

Tradycyjne wypieki
Tradycyjne wypieki

Natura przede wszystkim

Dziś bardzo podkreśla się korzyści, jakie niesie za sobą spożywanie żywności opartej na naturalnych składnikach. Warto zauważyć, że tego typu pieczywo oraz wyroby cukiernicze znajdziemy jedynie w tradycyjnych piekarniach oraz cukierniach. Na próżno szukać ich w marketach, tam bowiem pieczywo przygotowywane jest z gotowych mieszanek, które służą do produkcji ciasta. To zaś może czekać nawet kilka miesięcy, zanim trafi do pieca i finalnie już, na nasze stoły. W gotowych mieszankach nie brakuje konserwantów oraz substancji spulchniających, które gwarantują co prawda piękny zapach podczas wypiekania pieczywa, jednak pozbawione są tym samym wartości odżywczych. Tymczasem tradycyjne pieczywo oparte jest na naturalnych składnikach, przez co jest bardzo zdrowym wyborem.

Tradycyjna receptura

Wielu z nas marzy o tym, aby móc zjeść pyszny, wiejski chleb lub ciasto drożdżowe jak u babci. Tego typu produktów, które miałyby spełnić nasze oczekiwania, z pewnością nie znajdziemy w supermarkecie. Przemysłowa produkcja polega bowiem na użyciu jak najtańszych składników, które w dodatku można w łatwy sposób przechowywać. Tymczasem nasze babcie nie używały do ciast składników wątpliwej jakości, a najwyższej klasy jaja prosto od kury czy prawdziwe masło zamiast margaryny. W dodatku ich przepisy przekazywane były z pokolenia na pokolenie, najpierw słownie, później zaś zostały one spisane. Do dziś największą popularnością cieszą się wypieki, które oparte są na tradycyjnych recepturach. I choć niektóre zostają udoskonalone, odpowiadając tym samym na potrzeby współczesnego społeczeństwa, w dalszym ciągu unika się sztucznych składników, które nic do wypieków nie wnoszą.

Spersonalizowane wypieki

Obecnie pojawia się coraz więcej przepisów na różnego typu wypieki, które pozwalają na łączenie smaków. Spersonalizowane specjały na zamówienie to zadanie dla mistrzów cukiernictwa, którzy odpowiednio dobierają proporcje, aby każdy klient mógł zadowolić swoje podniebienie. Dziś też coraz częściej zamawiamy różnorodne torty czy ciasta na imprezy, w tym także dla dzieci. Tego typu wypieków na zamówienie nie znajdziemy w marketach – zamówić je można jedynie w cukierniach, które ogromną wagę przykładają do wyglądu i jakości sprzedawanych produktów. Jeżeli zaś organizujemy przyjęcie, zależy nam przede wszystkim na tym, aby poczęstować gości wypiekami oraz pieczywem z najwyższej półki. Nie udajemy się wtedy po produkty przemysłowe, a właśnie te tradycyjne.

Dziś coraz chętniej wracamy do tego, co zdrowe i smaczne. Dbając o to, aby zarówno na co dzień, jak i od święta na naszym stole nie zabrakło pysznego pieczywa oraz wypieków, zaopatrujmy się w tradycyjne produkty, oparte na znanej od lat recepturze. 


0 komentarzy

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

− 6 = 3