Ciasta drożdżowe, serniki, pączki czy drożdżówki to bardzo chętnie wybierane produkty cukiernicze. Obecnie mamy do wyboru bardzo szeroką gamę tego typu wypieków, które dostępne są zarówno w uznanych cukierniach, jak i w zwykłych supermarketach. Na czym polega różnica i dlaczego lepiej jest kupować tradycyjne produkty cukiernicze?

tradycyjne produkty cukiernicze
Tradycyjne produkty cukiernicze

Cena gra rolę

Już na pierwszy rzut oka można zauważyć różnicę w cenie produktów dostępnych w cukierniach, a tych, które można nabyć w supermarketach. Niska cena tych drugich bywa kusząca, jednak nie bierze się ona znikąd. Do produkcji tego rodzaju wypieków używane są składniki niskiej jakości, a często gotowe mieszanki, które służą również do wypieku bułek czy chleba. Wystarczy dodać do nich cukier, spulchniacze i konserwanty, aby uzyskać mieszankę do wypieku ciasta. Składniki użyte do produkcji przemysłowej wypieków nie są dobre dla naszego zdrowia, a różnego rodzaju substancje konserwujące mogą negatywnie wpływać na nasze samopoczucie i na pracę układu trawiennego. O wiele lepiej jest więc zapłacić troszkę więcej, aby móc cieszyć się pysznym smakiem tradycyjnych wypieków.

Ciasto na zamówienie

W supermarkecie nie mamy możliwości zamówienia ciasta, które będzie przygotowane specjalnie dla nas. Nie mamy możliwości dokonania nawet wcześniejszej rezerwacji produktu, który chcemy kupić. Tymczasem w cukierni możemy zamówić co tylko chcemy – bardzo często sklepy te oferują nawet produkty na specjalne zamówienie, które na co dzień nie znajdują się w ich ofercie handlowej. Tort z okazji urodzin dziecka z ulubioną postacią z bajki, ciasto drożdżowe z ulubioną konfiturą, a może zestaw ciast na przyjęcie? Bez żądnego problemu można zamówić tego typu wypieki w niemal każdej cukierni. Zyskujemy tym samym pewność, że otrzymamy najwyższej jakości produkty wtedy, gdy będą nam one potrzebne. 

Składniki najwyższej jakości

Tradycyjne wypieki oparte są na znanych recepturach, które sprawdzają się od lat. Niemniej jednak przepisy te są obecnie nieco udoskonalone, tak aby odpowiadały one na potrzeby współczesnego społeczeństwa. Dużą wagę przywiązuje się do jakości produktów, które powinny być przede wszystkim pochodzenia ekologicznego. Do przygotowywania wypieków coraz częściej używa się jajek od kur z wolnego wybiegu, wiejskiego mleka, czy też ekologicznej mąki. Pewne składniki jednak od lat się nie zmieniają – masło nie jest zastępowane margaryną, a polewa czy lukier przygotowywane są według dawnych receptur – nie używa się gotowych lukrów z torebki. Tradycyjne receptury zostały także dostosowane do potrzeb osób zmagających się z różnego typu schorzeniami, dlatego bez większego problemu można zakupić ciasta bezglutenowe czy takie, do produkcji których zostały użyte napoje roślinne w miejscu mleka. Dzięki ogromnej wiedzy mistrzów cukiernictwa wyrobom tym niczego nie brakuje i są one równie pyszne, co te oparte na przepisach naszych babć.

Jeśli chcemy powrócić do smaków dzieciństwa i mieć pewność, że spożywamy ciasta przygotowywane z najlepszych składników, dobrze jest sięgnąć po wyroby tradycyjne zamiast po te, które są powszechnie dostępne w supermarketach. 


0 Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

29 − 19 =