Owoce w tradycyjnych polskich wypiekach

Przykład owoców pokazuje, że można pogodzić bogactwo smaku ze „zdrowym rozsądkiem”. Owoce stanowią idealny złoty środek: z jednej strony są przepyszne, z drugiej strony mają walory zdrowotne. W tym artykule przyglądamy się owocom, które znajdują zastosowanie w cukiernictwie, na przykładzie jabłek oraz gruszek. Dzięki nim ciasta są jeszcze bardziej smakowite i zdrowsze!

Owoce - jabłka
Owoce – jabłka

Owoce w wypiekach – nie ma nic lepszego!

Owoce pojawiające się w wypiekach sprawiają, że słodki przysmak jest wartościowy pod względem dietetycznym. Wzbogacamy go w ten sposób o witaminy oraz błonnik. Jeśli, na przykład, zamiast dekoracji z lukru możemy wykorzystać dekoracje owocowe, znacznie zmniejsza to kaloryczność smakołyków. Warto w tym miejscu dodać, że możliwe jest zastępowanie sztucznych barwników substancjami naturalnymi. Np. porzeczki są naturalnym źródłem barwników ze względu na swój intensywny kolor. Zalety owoców w wypiekach nie ograniczają się do korzyści zdrowotnych. Użycie owoców zapewnia wypiekom wilgotność, a także atrakcyjny wygląd. Poniżej prezentujemy kilka pozytywnych aspektów jabłek i gruszek.

Jabłka

Nikogo nie trzeba przekonywać o smakowych zaletach jabłek. Niektórzy z nas preferują kwaśne odmiany, a inni wolą zachwycać się słodkim smakiem. Użycie jabłek kwaśnych (takich jak reneta czy antonówka) równoważy słodycz ciasta. Z jabłek można przygotować szarlotkę (na kruchym cieście) albo jabłecznik (spód dowolny). Jabłka mogą również być wykorzystane jako wypełnienie tarty. Możliwości są nieograniczone. W cukiernictwie jabłka bardzo dobrze komponują się ze smakiem cynamonu.

Jabłka mają dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. Dzieje się tak, ponieważ zawierają znaczną ilość pektyn. Pektyny to inaczej mówiąc rodzaj błonnika pokarmowego, który rozpuszcza się w wodzie i występuje w ścianach komórkowych w roślinach. Ciekawostką jest, że pektyny zostały po raz pierwszy wyodrębnione z jabłek już w 1825 roku. Pektyny występujące w jabłkach są bardzo zdrowe, gdyż rozpuszczają cholesterol w naszych jelitach, dzięki czemu cholesterol nie trafia do krwiobiegu. Mają także korzystny wpływ na to, jak nasz organizm przetwarza cukry, oraz regulują procesy trawienia.

Gruszki

Wspomniane wcześniej pektyny występują nie tylko w jabłkach, ale również w innych owocach, na przykład gruszkach. Gruszki mają też wiele innych zalet prozdrowotnych. Gruszki dostarczają nam dużo potasu. Udowodniono, że potas zapobiega nadciśnieniu. Gruszki na tle innych owoców wyróżniają się tym, że występuje w nich jod, który poprawia pracę tarczycy. Zawierają ponadto bor, pierwiastek, który wpływa pozytywnie na pracę mózgu. Mało kto wie, że gruszki zawierają tzw. katechiny, czyli specyficzne związki chemiczne, posiadające właściwości przeciwnowotworowe.

Gruszki wykorzystuje się w przetworach, deserach i ciastach. Nie każda odmiana gruszek równie dobrze nadaje się do wykorzystania w wypiekach. Użyteczne pod tym względem są zwłaszcza gruszki carola oraz gruszki concorde. Wachlarz ciast z gruszkami jest bardzo szeroki, od prostego domowego placka z gruszkami do wielowarstwowego tortu.


0 komentarzy

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

30 − = 23