Tort składa się z dwóch lub trzech warstw ciasta biszkoptowego przełożonego masą.
Aby biszkopt był udany musi być pulchny, a to zależy od proporcji użytych składników oraz dobrego ubicia jaj. Biszkopt może być w kolorze naturalnym to znaczy jasno żółty lub brązowy, lub czerwony. Kolor brązowy uzyskujemy dodając do ubitych jaj kakao lub kawę. Kolor czerwony uzyskujemy dodając kisiel owocowy wiśniowy lub żurawinowy albo sok z czerwonych owoców.
Tort dwuwarstwowy zwykle robi się z owocami, tort trzywarstwowy na imieniny, wesela lub inne uroczystości. Tort trzywarstwowy zawsze składa się z warstw różniących się smakiem i barwą. Do tortu z owocami zwykle stosuję się masę na bazie bitej śmietany, ale w przypadku tortów owocowych jest lepsza masa maślana. Można też stosować masy na bazie budyniu lub kaszy mannej. Na tort zwykle piecze się jeden biszkopt naturalny bez dodatków, a do drugiego upieczonego z połowy składników dodaje się kakao, kawę, kisiel lub orzechy włoskie. Tradycyjnie boki tortu po posmarowaniu masą są obsypywane orzechami, migdałami lub kakao.
Propagujemy torty tradycyjne, dekorowane naturalnymi elementami, takimi jak świeże i kandyzowane owoce, orzechy, migdały, listki mięty lub melisy, kwiaty nasturcji lub róż. Tradycyjny tort bazuje na biszkopcie o średnicy 24 centymetry, więc jest większy niż standardowy tort 18 cm.