Wypieki cukiernicze towarzyszą nam od stuleci. Kochane zarówno przez dworskie elity, jak i zwykłych ludzi, latami ewoluowały, docierając do formy znanej nam dzisiaj. Pełne zdrowych, polskich składników i niepowtarzalnego smaku, mazurki i pierniki do dziś stanowią tradycyjne dania świątecznych stołów, a drożdżówki osładzają nam codzienne trudy. Oto, jakie jeszcze zalety posiadają wypieki tradycyjne! 

Zalety tradycyjnych polskich wypieków

Wyjątkowy aromat i smak

Tym, co sprawia, że z chęcią sięgamy po naturalne wypieki, z pewnością są ich niebanalne walory smakowe. Jako Polacy jesteśmy do nich przywiązani od pokoleń, więc oprócz tego, że są po prostu pyszne, są również kojarzone przez nas z rodzinnym domem i dzieciństwem. Dzięki temu chcemy do nich wracać, nawet jeśli nie stanowią najbardziej dietetycznych dań.

Tym, co stanowi o niebanalnym smaku, najczęściej jest masło i mnogość bakalii. To pierwsze to przenośnik smaku jak każdy tłuszcz. Z tego powodu warto decydować się właśnie na tradycyjne wypieki, w których używane jest prawdziwe masło. Tak, jak dla Włochów ogromne znaczenie ma jakość oliwy w wypiekach, tak dla nas powinna mieć jakość masła.

Bakalie natomiast to naturalne słodkości. Dzięki nim dania są zdrowsze i bogatsze w naturalne cukry. Suszone owoce i orzechy zawierają błonnik i stymulują pracę mózgu, dzięki czemu tradycyjne, polskie wypieki dają nam korzyści, jakich nie dają słabej jakości słodycze z hal produkcyjnych.

Naturalne produkty- wysoka jakość

Polskie produkty cukiernicze od zawsze opierały się na tym, czego mieliśmy pod dostatkiem, jak swojskie mleko, masło czy zboża z własnej uprawy. Nie brakowało oczywiście przypraw z dalekich krajów, jak imbir, cynamon czy skórki pomarańczy, jednakże podstawa ciast, dzięki którym smakowały niepowtarzalnie, należała do produktów polskich.

Również dziś to one definiują ich unikalność. Różnice pomiędzy sklepowym, a swojskich mlekiem widać, a raczej czuć, od razu. Tak samo, jak z każdym innym produktem. Dlatego to tak ważne, by wybierać piekarnie kierujące się właśnie lokalnym wyborem. Naturalne, zdrowe produkty, bez sztucznych domieszek, to właśnie to, czego powinniśmy szukać na półkach i dokładnie to, czego dostarczają nam tradycyjne polskie wypieki.

Różnorodność i powrót do tradycji 

Wypieki na zakwasie i drożdżowe, czyli te, które dominują w kuchni polskiej, mogą pochwalić się znacznie dłuższą trwałością, niż dzisiejsze wypieki. Zmechanizowana produkcja nie wpływa korzystnie ani na smak, ani na świeżość produktów, w związku z czym nie satysfakcjonują one konsumentów tak, jak to robią tradycyjne wypieki. Wyrabianie metodami znanymi od pokoleń wydobywa naturalny aromat, a stare metody są idealnie dostosowane do długiego przechowywania i spożywania.

Wyrabiane tradycyjnymi metodami pieczywo idealnie wpisuje się w definicję ekologicznego życia, powrotu do natury i spożywania lokalnych, tradycyjnych wyborów.

W piekarniach sprzedających polskie tradycyjne produkty znajdziemy to, czego nie sposób znaleźć na co dzień nigdzie indziej. Produkty nietuzinkowe, oparte na własnych recepturach, często z innowacyjnymi dodatkami. Doskonałe dla osób, którym znudziły się powtarzalne, sklepowe smaki.


0 komentarzy

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

88 − 78 =